2015: 159 – Flickvännen av Karolina Ramqvist

Wow. Oj, vilken roman. Vilket driv, vilken fart… trots att det egentligen går ganska långsamt. 
 
Vår huvudperson heter Karin – det är hon som är flickvännen. Medelklassflicka, feministmamma och två omtänksamma systrar… som Karin mest tycker lägger sig i och försöker förstöra. Själv lever hon tillsammans med den tungt kriminelle John, i en lyxvilla vid vattnet, full med vapen, droger och glamour. Allt är polerat, blankt och dyrt. Vad John gör när han är ”borta och jobbar” vill hon helst inte veta. 
 
Det viktiga är att hon kan gå på fina middagar, ha kokainkvällar med tjejkompisarna när gangstermännen inte är hemma, att hon kan resa. Det där som händer med Johns brott och fängelsestraff och så… tja, det är ju mest otur. 
 
Hon väntar och väntar, bevakar mobiltelefonen som aldrig ringer. Går ut med hunden och äter p-piller i smyg. Byter bikini och filar naglarna. Gör många referenser till Henry och Karen Hill i Maffiabröder – ni vet, gangstern som vittnade mot sina kompisar och fick ett storslaget liv i vittnesskyddsprogrammet. 
 
Men det här kan väl aldrig hålla? Hur det blir med det får vi veta i Den vita staden – en fristående fortsättning. ((Jag har redan läst den när jag skriver detta, och ska ikväll – som är igår, när ni läser detta – lyssna på ett föredrag av Ramqvist om dessa romaner. Ska bli mycket intressant.)) 

En tanke på “2015: 159 – Flickvännen av Karolina Ramqvist”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s