2015: 126 – En dag av David Nicholls

En dag var otroligt hajpad i England när den kom ut 2009. Författaren har bland annat skrivit manus till den fantastiska serien Kalla fötter – och feelgood-böcker av roliga skribenter säljer alltid som smör. Av någon anledning läste jag den inte då, och av någon anledning har jag glömt bort den sedan dess. Och av någon tredje anledning har den precis blivit en snackis igen – det verkar som om varenda människa läst den nyligen. 
 
Så även jag. 
 
Och den var underbar. 
 
Vi följer Dexter och Emma – Dex och Em – under tjugo år. Varje år på S:t Swithin’s Day – den 15:e juli – återbesöker vi dem i livet och ser var de har hamnat, efter den där första natten tillsammans efter examen i Edinburgh 1988. 
 
Emma vill förändra världen och skriva pjäser. Dex reser mest runt världen och festar och träffar damer. Till slut hamnar båda i London – Emma som chef på en texmexrestaurang, och Dex som programledare i TV. De träffas då och då, hörs då och då och längtar hela tiden efter varann, men blir aldrig tillsammans. Något eller någon står hela tiden ivägen. 
 
Men – när de ses på Emmas restaurang och Dexter är otrevlig mot henne bryter hon vänskapen, och det tar ett bra tag innan de ses. Men det betyder inte att de inte tänker på varandra… Dexter träffar Sylvie, och de gifter sig och skaffar barn, och Emma lyckas ge ut en bok. Livet går vidare – men det är liksom alltid något som inte stämmer. Emma flyttar till Paris. Dexter kommer på besök. Och det är dags att göra ett val… 
 
Jag njöt i fulla drag här. Det är både jätteroligt och väldigt sorgligt, och är underhållande hela vägen igenom. Det märks att Nicholls är van manusförfattare och jag ser nu att det har blivit filmmanus av En dag – den filmen får jag hålla ett öga på. 
 
Vad mer att säga. En ljuvlig, fin bok. Otroligt charmig. Och vad mycket det är som jag kan känna igen mig i, tack vare tiden i England! Det räcker att någon pratar om ”en burk Tango och en påse chips” så vet jag precis vilken sorts lunch som avses 🙂 
 
Fem av fem? Ja. Nästan i alla fall. 

4 reaktioner till “2015: 126 – En dag av David Nicholls”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s