2014: 162 – Underdog av Torbjörn Flygt

Åh, detta är en riktigt underbar roman. Jag njöt av varenda sida! Och så vann den Augustpriset också 🙂 
 
Familjen Kraft – mamma Bodil som jobbar på strumpfabriken, storasyster Monica och berättaren Johan bor i ett av de första miljonprogramsområdena i Malmö på sjuttiotalet. Berättelsen kommer från en diffus nutid – vi vet att Johan är gift, har barn och är framgångsrik jurist – men inte så mycket mer än så. Det behövs inte, för detta är just en barn- och ungdomsskildring. 
 
Inget speciellt… händer. Kan man säga så? Men det är bra och intressant ändå. Jag kan inte låta bli att dra paralleller till Mats Olssons De ensamma pojkarna, som ju också utspelar sig i Malmö fast ungefär tio år tidigare. Det är berättelser om vad som händer och sker, det är inte så mycket mer men det behöver det heller inte vara. 
Det är en berättelse om det ”fallande folkhemmet”, och om en sorts klassresa. När Johan börjar gymnasiet blir han kompis med det finare folket från Limhamn, folk med piffiga smeknamn, men det är ändå hans hemkvarter som är viktigast, där det finns en sorts sammanhållning som man kanske oftare hittar i ett höghusområde än på Bellevue. 
 
Bästa karaktären är helt klart mamma Bodil. Hon jobbar och sliter och offrar sig för sina barn, men hon klagar inte. Hon är tvärtom en väldigt godmodig kvinna, som när hon sägs upp från fabriken på grund av arbetsbrist omskolar sig och faktiskt gör karriär. Hon står dessutom för många av bokens vassaste och roligaste repliker. Johan uttrycker sig: Frånvarande farsor – varför är det aldrig nån som säjer nåt om det fina med närvarande morsor?” 
 
Härlig roman, alltså. Mycket fin! 
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s