2014: 122 – Den amerikanska flickan av Monika Fagerholm

Ja. Detta är då sannerligen en speciell bok. Och jag förstår varför den fick Augustpriset! 
 
Jag vet att jag har köpt denna på rea en gång för väldigt längesen och börjat på den men inte kommit någon särskild vart. Antagligen gav jag upp och gav bort den. Nu, lustigt nog, stod det tre stycken på rad på loppisen (det är normalt sett ingen som helst ordning) häromhelgen, så jag köpte en – för man ska väl ha läst den. 
 
Och nu har jag gjort det! 
 
Hösten 1969 hittas den amerikanska flickan Eddie de Wire drunknad i Trakten. Hennes vän Björn har hängt sig. Utifrån denna händelse går alla ekrar som leder till berättelserna i Fagerholms roman. 
 
Några år efter händelserna träffas den misshandlade lilla flickan Doris som tagits om hand av en fosterfamilj och den harmynta Sandra. De växer praktiskt taget samman till en och börjar bland annat att rota i historien om den amerikanska flickan. 
 
Parallellt finns historierna om Ålänningen, Sandras far, Lorelei Lindberg, Sandras mor – som har eller inte har hämtats av en österrikisk man i helikopter, byfånen Bencku och hans systrar Solveig och Rita, Eddies systrar Kenny och Inget, friherrinnan Miss Andrews… och en himla massa mer. 
 
Jag förstår på sätt och vis varför jag inte orkade igenom denna när jag försökte – det torde ha varit under sista året på universitetet, och då hade jag inte tid till eller tålamod med särskilt mycket förutom det jag var tvungen att läsa – för det är ganska stökigt. Väldigt mycket folk, väldigt mycket hopp i tiden, väldigt många olika händelser och framför allt ett väldigt speciellt språk. 
 
Men – när man väl kommer in i det så är det magiskt och helt fantastiskt. Romanen väcker oändligt många frågor, och får verkligen läsaren att tänka och reflektera. Jag är glad att jag tog mig igenom den, för det är verkligen ett litet mästerverk. Nu vill jag förstås läsa Glitterscenen, uppföljaren som konkluderar dulogin som kallas just Slutet på glitterscenen
 
Topp! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s