2014: 88 – En mörderska bland oss av Hannah Kent

När australiensiska Hannah Kent var i tonåren var hon utbytesstudent på Island. Nu har hon skrivit vad hon själv kallar ”ett mörkt kärleksbrev” till ön, i form av denna magnifika roman. 
 
Jag trodde inte att jag skulle hinna läsa klart den faktiskt. Jag började för sent, av olika anledningar, och så råkar det vara en e-bok och jag har ingen läsplatta, och jag tar ju inte direkt med mig datorn i sängen för att läsa innan jag somnar, men jag fick blev allt klar ändå. 
 
För den är ju så ofantligt bra. 
 
Det är en roman, men baserad på en riktig händelse – nämligen pigan Agnes Mágnusdóttirs dödsdom för medverkan i mordet på sin husbonde tillsammans med drängen på gården och även pigkollega. På grund av fulla fängelser blir de dödsdömda utplacerade på gårdar på landsbygden, och Agnes hamnar hos en familj med två döttrar. I domen står även att varje fånge skall ha rätt till daglig kontakt med en själasörjare – Agnes väljer den unge Tóti, pastorsadjunkt, som sin. 
 
En mordhistoria? Jo, visst, på sätt och vis är det ju förstås så. Men mer än något annat är det en levnadsberättelse, om en flicka övergiven av sin mor vid sex års ålder, och hennes liv därefter, fram till döden. Hon berättar historien delvis ”lösryckt” och delvis för andra, som just sin själasörjare och frun i gården där hon blir placerad. 
 
Det är en fascinerande historia, den är full av driv och språket är rent ut sagt porlande. Det vore intressant att läsa den på engelska, för det finns ingenting som känns översatt i hela romanen för mig – snarare tvärtom, jag undrar verkligen vilken formulering som användes på originalspråket för att få det så himla bra i översättning. Gott betyg. 
 
Så – riktigt, riktigt bra. Jag är evigt tacksam till Booked och Damm Förlag för att ha fått denna satt i händerna! 

0 reaktioner till “2014: 88 – En mörderska bland oss av Hannah Kent”

  1. Jag var mycket imponerad av den här romanen. Miljöerna och tiden är så väl beskrivna att man häpnar!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s