2014: 30 – Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson

Jag skrev om Molnfri bombnatt för min Smakebit förra helgen, men sedan lade jag den åt sidan till förmån för lite annat. Men – när jag var klar med Eld var det förstås dags att läsa klart. 
 
Molnfri bombnatt utspelar sig delvis i Tyskland under 30- och 40-talen, delvis i nutid i Sverige, och delvis under efterkrigstiden i Sverige. Hedwig Hannelore Maurer bor i Mainz, dotter till medlemmar i Socialdemokratiska partiet – som är förbjudet under Hitler. En dag kommerr Gestapo och tar med sig Hedwigs far. 
 
Hennes mor Gesiene var sommarbarn i Sverige i sin ungdom, och Hedwig får också chansen att åka dit och spendera fina barndomssomrar. 
 
Så, vid sjutton års ålder, möter Hedwig den stilige Wilhelm Schurbiegel. Som råkar vara SS-man som arbetar i koncentrationslägret Dachau… 
 
Berättelsen börjar när Hedwig, änka efter sin älskade Evert sedan ett tag, står hemma i sitt vardagsrum och ser nynazisterna gå nerför gatan, skanderande Sieg Heil. Hennes hemsamarit Hatim har blivit attackerad.  Hedwig minns sin barndoms 30-tal och bestämmer sig för att det är dags att skriva ner sin egen historia. 
 
Boken slutar på samma ställe. Hedwig och Hatim dricker kaffe hemma hos henne, och knyter ihop säcken. 
 
Både miljöer och karaktärer är helt otroliga här. Jag kan riktigt föreställa mig hur det luktar i ett skyddsrum,, hur det är att äta på folkhögskolan i Sverige dit Hedwig anländer när freden kommer, där hon träffar Evert. Helt fantastiskt är vad det är och jag tycker att den borde läsas i skolorna, om den inte redan gör det! 
 
En klar favorit, för alltid. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s