Smakebit på söndag, 18 november 2018 – Guds barmhärtighet av Kerstin Ekman

 
Tiden går väldigt fort denna höst – vilket inte är något negativt i mörka november, förstås, men plötsligt är det dags för bokcirkel igen nästa söndag, boken är Guds barmhärtighet av Kerstin Ekman som jag egentligen inte är intresserad av alls, men jag har börjat läsa den här på morgonen och det är därifrån dagens Smakebit kommer. Den är hyfsat intressant, får jag säga, inte riktigt lika tungrodd som jag trodde. Lyssnade en bit och Helena Brodin – Iris i Goda grannar, ni vet, läser och sjunger väldigt fint. Men det är fortfarande ingen bok jag skulle välja fritt – tänk, så nyttigt det är med bokcirklar. 
 
 
 
”Att min far var en skotsk lord tror jag ingen i dag vll förneka. Men här har de alltid haft bättre minne för att min morfar var en tjuv som kallades för Köttmickel. Man ger Hillevi förtjänsten av att jag blev lyft från mina omständigheter som var fattiga och den ska hon ha. Men lyft ur barndomshemmet blev jag första gången av en örn och det har man svårare att förlåta mig. 
 
Ändå drog man rätt länge nytta av detta faktum. 
 
Men så kom andra tider och det beslutades på en stämma att skylten skulle tagas ner. 
 
Som den märkvärdigaste i mina båda släkter, försåvitt jag känner dem, räknar jag inte lorden, utan Laula Anut eller Anund Larsson som han kallades härnere. 
 
Folk lyssnade gärna till hans visor och sjöng dem också. Men de ville inte alltid ge honom äran av att ha hittat på dem själv. Och ännu snålare med berömmet var de när det gällde historierna. Fast först efteråt. När han berättade dem glömde de bort att tugga. 
 
Barnamord tyckte de om och historier om bortförda flickor.” 
 
Ur Guds barmhärtighet av Kerstin Ekman, Albert Bonniers förlag: 1999 
 
 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
Fler Smakebitar finns idag att läsa hos Astrid Terese
 
 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
Denna söndag blir en lugn sådan. Jag sov lite längre än jag brukar vilket var skönt, och om någon timme packar jag ner stickning och ett paket gnocchi och åker till J, kanske för att fortsätta se första säsongen av Vår tid är nu som vi började med igår (jag har sett den men ser gärna om, det är ju så BRA). Jag skulle ha fixat mina ögonfransar ikväll men har vaknat med en liten vagel eller något åt det hållet under vänster öga och har i samråd med min kära fransfixerska beslutat att skjuta på det. Känns dumt att hålla på att pilla med kemikalier och sådant kring ögat då, trots att det är under ögat. Better safe than sorry med ögon! 
 
Alltså ska jag ha ännu en lugn kväll hemma ikväll efter att J gått till jobbet vilket ska bli jätteskönt. Tror att jag ska laga en belugabolognese och få lite matlådor och kanske se klart på It’s kind of a funny story som jag började se på Netflix igår kväll (innan mina ögon ramlade ihop framåt 21:30…). Trevlig söndag till er allihop! 

0 reaktioner till “Smakebit på söndag, 18 november 2018 – Guds barmhärtighet av Kerstin Ekman”

 1. Tack för smakbiten! Jag har boken oläst i min hylla. Tänker att någon gång så… men hittills har den inte lockat. Bokcirklar är bra för då blir det ibland böcker man inte själv skulle valt och som sen visar sig vara riktigt bra.

  Gilla

 2. Okänd bok för mig, men författarnamnet känns igen. Tycker det är trevligt när man blir positivt överraskad av en bok och att den är bättre än vad man trodde.

  Gilla

 3. Den här har jag faktiskt läst, men minns den inte, det var snart 20 år sedan! Men håller med om att bokcirkel gör att man läser annorlunda böcker. Hoppas det blir givande samtal. Trevlig söndag

  Gilla

 4. Har inte läst så mycket av Ekman, men har tänkt att det ska bli mer. Har en hel del i hyllan och även sparat på Storytel. Skulle definitivt kunna tänka mig att läsa den här. Tack för smakbiten!

  Gilla

 5. Läst några böcker av Kestin Ekman, gillat. Den här har jag inte läst men det kan nog bli av någon gång, kanske i någon bokcirkel 😉 Tack för smakbiten!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s