Smakebit på måndag, 8 oktober 2018 – Strage 242: Krönikor av Fredrik Strage

 
Jag fixade screenshots och allting igår och skulle lägga upp mina Smakebitar så snart jag kom hem på kvällen… men så började jag marinera lax och pickla lök och färga hår och sticka och så plötsligt var klockan läggdags. Men jag är så nöjd med dessa bitar att jag lägger upp dem idag istället – de är från första krönikan i boken och jag tycker att de är exceptionella. Fantastisk start på en samling! 
 
 
 
”Ingen som sett ”Fucking Åmål” köper en popstjärneparfym. I den mest ångestframkallande scenen fyller Agnes år och hennes mamma ordnar kalas. Den enda personen som vill komma är rullstolsburna Viktoria. Hon ger sin present till Agnes som öppnar den och hittar Dateparfymen ”Robyn”. ”Det kanske är lite löjligt med Robyn”, ursäktar sig Viktoria. ”Men jag tycker att den luktar jättegott.” ”Jaså, har hon en egen parfym?” säger Agnes mamma. ”Det var väl fint”, säger pappan. Agnes får ett utbrott, kallar Viktoria ”CP-skadad idiot som lyssnar på Backstreet Boys” och skickar hem henne och parfymen. 

 
”Innan vi utnämner parfym till den nya rocken måste dock dofterna anpassas till musiken. Om lukten baseras på artisten borde vi kunna få fram storsäljare som Ramones (lim), 50 Cent (krut), Moneybrother (secondhandkavaj) och R Kelly (kiss). Robyn lär i alla fall inte behöva kränga Dateparfym igen. Hennes nya singel ”Be mine” är så sinnessjukt bra att ingen doft i världen kan göra den rättvisa.” 
 
Ur Strage 242: Krönikor av Fredrik Strage, Albert Bonniers Förlag: 2018 
 
(Eftersom jag är en besserwisser behöver jag flika in här att Agnes inte alls skickar hem Viktoria med parfymen, för när Elin sedan kommer hem till henne ber hon att få ta lite parfym, som står kvar på skrivbordet. Jojo.) 
 
Jag känner nu ett stort behov av att se om fantastiska Fucking Åmål och njuter fortsatt av Strages texter. Och, i skrivande stund, hans intervju med Brett Anderson som släpptes häromdagen. Missa inte, om du gillar Strage eller Suede eller helst både och. 
 
Veckans övriga Smakebitar finns hos Astrid Terese

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s