Smakebit på söndag, 16 september 2018 – Ett hjärtslag från döden av Maggie O’Farrell

 
Söndag! Idag skulle min morfar ha fyllt 96 höstar om han levat, och jag var uppe okristligt tidigt – men efter en mysig frukost kunde jag gå och lägga mig en stund igen. Sov en timme till innan det var dags för tvättstugan, men jag hann även börja på Maggie O’Farrells senaste bok, Ett hjärtslag från döden, som vi roligt nog tack vare Kulturkollo får äran att livecirkla tillsammans med författaren på lördagsmorgonen på Bokmässan. 
 
Bokens ”säljmening” är: ”Aldrig är vi så levande som när döden snuddar vid oss” – och visst är det tänkvärt. O’Farrell berättar om sjutton gånger i livet där hon kunde ha förlorat livet, om något hade gjorts annorlunda eller skett på ett annat sätt. Riktigt intressant koncept. Detta är början: 
 
 
 

”Framför mig på stigen dyker plötsligt en man upp bakom ett klippblock. 

 
Vi befinner oss, han och jag, på den bortre stranden av en mörk liten tkärn som ligger gömd i bergets skålformade topp. Himlen är mjölkaktigt blåvit ovanför oss, det finns ingen växtlighet så här högt upp, så är det bara jag och han, stenarna och det stilla svarta vattnet. Han står gränsle över stigen med en kängklädd fot på vardera sidan och han ler. 
 
Jag inser flera saker. Att jag gick förbi honom tidigare, längre ned i dalgången. Vi hälsade på varandra vänligt men flyktigt, som man gör när man är ute och promenerar på landet. Att det på den här ensliga delen av stigen inte finns någon inom hörhåll om jag skulle ropa. Att han har väntat på mig: han har planerat alltihop, noga, in i minsta detalj och jag har gått rätt i fällan.”
 
Ur Ett hjärtslag från döden av Maggie O’Farrell, Etta / Sekwa: 2018 
 
 

Denna veckan finns fler Smakebitar hos Mari på Flukten fra virkeligheten

 
 
Nu är tvätten klar, jag har städat lite, stickat mycket, lyssnar på poddar och ska strax hoppa in i duschen. Ska käka lunch med en kompis vid 14-tiden och ikväll är det bokcirkel om Sarah Waters Nattvakten hemma hos Elin i Gamlestan. Dessa områden är mystiska tassemarker för mig, så det ska bli spännande! (Obs: Jag vet att tassemark betyder obygd och vildmark och det är antagligen inte varken obygd eller vildmark tio minute från SKF. Men det är ett roligt ord.) 
 
Fortsatt trevlig söndag på er! 

0 reaktioner till “Smakebit på söndag, 16 september 2018 – Ett hjärtslag från döden av Maggie O’Farrell”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s