Dag 3: Rouen – Ferme de la Bretterie – Pegasus Bridge – Caen

Vi startade vår tredje dag på resan med en promenad på ett par timmar i  Rouen. Hotellet låg på andra sidan Seine, så först gick vi någon kilometer och över en bro för att komma in i staden – som jag blev extremt förtjust i. Mycket trevligt! 
 
Det var även roligt att det råkade vara söndag, för även om det betydde att vi inte kunde gå hela vägen in i katedralen så fick vi vara med när de förberedde för mässan och hörde faktiskt när prästen började predika. Jag blev förvånad över hur mycket jag förstod! 
 
Här kommer alltså en riktig bildbomb: 
 
 
 
 
 
 
Gros Horloge betyder ”jättestor klocka”… 
 
 
 
Urverket är från 1300-talet, men urtavlan och själva valvet importerades på 1500-talet, om jag förstod saken rätt. Så pampigt. Notera att det bara finns en visare, och på den visaren sitter ett litet lamm. Om det symboliserar det bibliska lammet eller att Rouen hade en stor ullindustri förtäljer inte historien. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Monet målade ett fyrtiotal tavlor av Rouens katedral, och det var här framför det som nu är apotek som han stod, med flera dukar framför sig så att han kunde flytta sig och fortsätta på nästa när ljuset förändrades. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Detta är platsen där Jeanne d’Arc dömdes till döden: 
 
 
…och även där hon oskyldigförklarades, tyvärr femtio år efter sin död. 
 
 
 
 
Detta är ”den andra” katedralen, i nygotisk stil. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jeg är en hummer! (De var GIGANTISKA.) 
 
 
Man tror att Jeanne d’Arc brändes tillsammans med en katt, så det var lite lustigt att det kom en halvvild en precis när vi kom till platsen där bålet stod. 
 
 
 
En ganska anspråkslös minnesplats för att vara nationalhelgon. Kyrkan i bakgrunden är till Jeanne d’Arcs ära, och byggdes på 1970-talet. 
 
Sedan var det dags att packa bussen och ge sig ut på landet! Vi besökte en ekologisk lantgård som dels pysslar med äpplen, cider, calvados och sådant men även tar hand om djur som farit illa. Så mysigt och så fin och god lunch. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
…och därefter, mätta och belåtna, åkte vi till Pegasus Bridge. Bron var först med att fritas av de allierade på D-dagen, och det lilla kaféet sägs vara första huset som fritogs. Därom tvistar de lärde, fick vi lära oss, men även att inte nämna saken för tanten som har huset. Lite Don’t mention the war, alltså… 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sedan – till Caen och hotellet. Mycket mysigt rum, vilket är härligt eftersom vi bor här en natt till. 
 
 
Efter tre bussdagar och två middagar i bambaaktiga matsalar skulle vi äntligen ut på lokaaaal och jag borstade håret, tog på spetsklänningen och plockade fram läppstiftet. 
 
 
Bra mat! Äntligen en prålig alkoholfri cocktail! Annars äppelsallad med bakad camembert, kyckling med äpple och svamp och tarte tatin som inte var av denna världen. Oh là là! 
 
Idag – Normandiekusten med landstigningsstränder, krigskyrkogårdar, Saint Mère Église och Pointe du Hoc, bland annat. Och picnic! À bientôt mes amis. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s