Smakebit på söndag, 8 juli 2018 – Lång fin blond av Claes Carlsson

 
God söndagskväll på er! Vanligtvis brukar jag försöka lägga upp dessa på förmiddagen, men det blev en oväntad sovmorgon och sedan tider att passa – så den kommer nu, istället. Jag hade missat denna boken helt förut men den dök upp i ett samtal häromdagen och jag började läsa den lite spontant igår. Tydligen var den både hajpad och hyllad när den kom, vilket gått mig helt förbi – men hittills är den underhållande. Jag gillar intertextualitet och för övrigt överhuvudtaget när annan konst nämns på ett bra sätt i böcker, så detta stycket (och efterföljande) fick ju fart på mig, definitivt. 
 
 
 

”Han har en märklig allmänbildning som han själv menar kommer enbart från rockmusiken. Han säger att han har gått i ”the school of rock ‘n’ roll”, vilket kanske låter töntigt men är sant för han har ingen annan utbildning. Musiken var hans universitet. Han älskar att babbla om sextiotalet och har fått mig att upptäcka en massa musik vilket jag är tacksam för och gör att jag står ut med honom i rimliga doser, även om sextiotalet för mig är ett slags urtid då jag gick naken och spontanbajsade. Jag kan därigenom förstå Tapas längtan efter att vara en hippie i lerpölarnas Woodstock. 
 
Tapas är en gammal jävel. Fyrtiofem. Han är tillräckligt gammal för att ha gått i realskola i den byhåla på västkusten där han växte upp. Han har lyssnat på sin jävla rockmusik sen 1962 då hans äldre syster spelade Beatles och Stones första plattor på plastgrammofon för honom och han blev helt tagen. 
 
Han upptäckte The Who, The Kinks, Animals, Small Faces. Han blev galen. Han sprang till skivaffären på en skolrast och lyssnade på Satisfaction samma dag den kom ut. Han gick i taket. Han åkte upp till Göteborg 1967 och såg Jimi Hendrix på Liseberg för en krona. En krona! 
 
Efter det slutade han att läsa läxorna. 
 
Då var han tretton och hade via Bob Dylan börjat läsa Rimbaud, Verlaine, Ginsberg, Kerouac, Corso, Whitman. När han hörde Steppenwolf blev han tvungen att läsa Hesse.” 

Ur Lång fin blond av Claes Carlsson, Norstedts: 2000 
 
 
Fler Smakebitar finns att hitta hos Astrid Terese
 
 
 
Nu blir det strax kvällsdopp – det är välbehövligt idag, för det har varit ofantligt varmt och rätt mycket spring. Det gäller att komma ihåg att dricka, alltså! Förhoppningsvis hinner jag få upp ett inlägg med lite bilder från veckan som gått ikväll ❤ 

0 reaktioner till “Smakebit på söndag, 8 juli 2018 – Lång fin blond av Claes Carlsson”

  1. Jag har heller inte hört talas om boken. Men jag tillhör dem som på en raspig bärbar skivspelare lyssnade till Beatles första låtar.
    Hoppas doppet svalkade skönt o tack för smakbiten

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s