Smakebit på söndag, 17 juni 2018 – Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo

 
Tänk, det blev söndag igen. Och fort gick det! Fotbolls-VM är i full gång och det har varit ännu en rolig vecka, om än något stillsammare än den innan… 😉 
 
Bonniers var rara nog att skicka mig ett recensionsexemplar av Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo för ett litet tag sedan. Trevlig överraskning! Först trodde jag att det var ännu en dussindeckare (ursäkta, men det ges faktiskt ut en del sådant…) men när jag såg att det är en dansk författare som skrivit om Grönland blev jag genast nyfiken. Jag har lyssnat på början i inläsning av Jonas Malmsjö, men föll in i en musikperiod snarare än ljudböcker i veckan som gick och läser nu på papper, för en gångs skull. Veckans Smakebit kommer alltså därifrån! 
 
Jag valde sidan som kommer precis där jag råkar vara i boken just nu, som är en finstämd scen där någon är snäll mot en liten flicka för första gången på mycket länge – riktigt rart alltså. Resten av boken är mindre gullig, som titeln kanske avslöjar… 
 
 
‘”Är du vaken?” frågade Jakob och knackade försiktigt på dörren till sovrummet. Han sköt upp den och tittade in. 
 
Paneeraq drog in huvudet under täcket. 
 
”Jag har stekt ägg”, fortsatte han. ”Det står framme till dig inne i vardagsrummet. Det finns yoghurt och äppeljuice också.” 
 
Han såg hur hon tittade ut genom en smal glipa mellan täcket och madrassen. 
 
”Hmm”, sa han högt samtidigt som han skakade på huvudet. ”Det verkar som om hon inte är här. Jag tror helt enkelt att jag går ut i köket och hämtar lite bestick, så får vi se om det kanske faller ner en flicka från taket under tiden.” 
 
Från köket kunde han höra hur hon sprang genom vardagsrummet och bort till soffan. Ljudet av snabba steg och ett stort täcke som drogs över golvet. 
 
”Vad tusan”, sa han överraskat när han kom ut från köket. ”Har täcket krupit hit av sig själv?” 

Täcket gav ifrån sig ett litet fniss. 
 
”Jag undrar”, fortsatte han i mer eftertänksam ton, ”om det här täcket äter ägg och bröd eller om det bara vill ha juice? Jag har aldrig sett munnen på ett sånt och jag vill nog helst slippa. Det är ju inte så lätt att sova om man samtidigt oroar sig för att täcket ska äta upp ens fötter.” 
 
Ett huvud stack fram. Två svarta ögon inramat av rufsigt hår. 
 
”Ett troll!” utbrast Jakob. 
 
Hennes ögon växte.’
 
Ur Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo, Albert Bonniers Förlag: 2018 
 
 
Fler Smakebitar finns att finna hos Astrid Terese
 
 
Idag har jag varit på utflykt till ett grannlandskap och nu har jag tvättid. Skönt att få det överstökat och få koncentrera sig på viktiga saker som fotbollsmatcher och grönländska deckare sedan… 🙂 Hoppas att alla har en fin söndag. 

0 reaktioner till “Smakebit på söndag, 17 juni 2018 – Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s