Normandie (et Paris et Jersey), j’arrive!

 
För någon månad sedan började jag fundera på semestern. Sugen på Frankrike, vilket jag har varit ett tag, men visste inte riktigt hur och vart och så vidare. Provence och Rivieran lockar förstås, men är ohyggligt dyrt och det finns inga särskilt bra grupp- eller paketresor under sommaren som inte kostar typ 25000:-. Och egentligen är jag mer intresserad av Atlantkusten denna gången. 
 
Så hittade jag denna varianten hos Rolfs buss. Kunde fortfarande inte riktigt bestämma mig, dock, men när jag väl hade bestämt mig i veckan som gick upptäckte jag att det inte fanns några enkelplatser kvar. Suck! Dock har jag mailat med dem de senaste dagarna och bett dem se om det går att lösa. Hade inte hört något när jag gick från kontoret idag och satt sedan med Metta i Kungsparken och gnällde över detta över bagel och vitlöksost. Behöva vänta en hel helg på besked som kan vara en besvikelse, liksom! 
 
Då surrade det till på handleden och bannemig, om det inte var Jacob från Rolfs som glatt meddelade att det var inga som helst problem. Hurra, vad glad jag blev! Har även varit sugen på Kanalöarna länge och Paris är ju sannerligen aldrig fel heller… 
 
 
Så om exakt tre månader, på dagen, bär det av! 
 
Första dagen är i stort sett bara resa, inklusive Rödby/Puttgarden-färjan. Övernattning sker i Bremen – jag vet inte om det finns något att kika på där, men det är inte omöjligt! 
 
Andra dagen är också mest resande, med stopp för lunch i Belgien. Jag läste lite omdömen och det verkar som om man kan få se Waterloo också, om man har tur! Natten spenderas i Rouen. 
 
 
 
På tredje dagens förmiddag är det fri tid till att utforska Rouen. Kolla katedralen! Åh, vad spännande det ska bli. Det var även här Jeanne d’Arc brändes på bål då det begav sig. Härifrån reser vi vidare till Caen, där vi bor centralt i två nätter. 
 
 
 
 
Fjärde dagen innehåller en heldagsutflykt till olika platser på den normandiska kusten, bland annat Omaha Beach där de allierade steg iland på D-dagen 1944, amerikanska krigskyrkogården och Sainte-Mère-Église, där en fallskärmsjägare landade på kyrkans torn under landstigningen. Starka platser. 
 
 
 
 
Dag fem – Bayeuxmuséet med den berömda tapeten som bland annat berättar historien om slaget vid Hastings, och ett stopp vid Mont Saint Michel på väg mot lilla St. Malo, som egentligen hör till Bretagne (men jag tänker inte tala breton). 
 
 
 
Dag sex – Jersey! Åh, det ska bli helt fantastiskt. Halvdags rundtur och eftermiddagen fri för strövtåg och häng i St. Helier. 
 
 
Dag sju styr vi kosan mot Paris – via Monets trädgårdar i Giverny. Åh, jag kan knappt tro att det är sant! Väl i Paris bor vi i Montmartre, inte långt ifrån där jag bodde sist jag var där. De som vill kan gå på kabaré på Moulin Rouge men det tror jag att jag hoppar. 
 
 

Dag åtta är en heldag i Paris – antingen rundtur med lokalguide eller fri hopp och lek. Jag får se hur jag gör, det beror lite på vart kosan styrs. Eftermiddagen är fri och även om jag bara varit i Paris en gång tidigare känner jag ändå att jag skulle våga röra mig själv under en dag. Men det behöver jag ju inte bestämma nu! På kvällen blir det båttur på Seine efter middagen, för den som vill – det låter hemskt trevligt om vädret är fint! 

 
Nionde dagen är Paris till Hannover och tionde Hannover och hem. 
 
Gissa om jag redan börjat räkna ner? Är så otroligt pepp på detta! 

0 reaktioner till “Normandie (et Paris et Jersey), j’arrive!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s