Smakebit på måndag, 8 januari 2018 – Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf

 
Jag hade såklart tänkt publicera detta igår – men Västtrafik var inte särskilt engagerade i att få hem mig i vettig tid efter Operan – det tog en bit över en timme, borde ha tagit sisådär tolv minuter – och vid det laget var det bara att fixa kvällsmat och sedan hoppa i säng. Men det är klart att den ska ut, i alla fall! 
 
Detta är kanske mitt åttonde försök med Gösta Berling. Jag kan inte riktigt säga varför det inte har fungerat tidigare, men som med så mycket annat är det en bokcirkel, denna gång på biblioteket, som har satt fart på mig. Och nu har jag bara femtio sidor e-bok kvar, ungefär – känns väldigt bra, får jag säga! Det tog lite tid att komma in i den och bli engagerad på riktigt, men nu gillar jag den verkligen – även om vissa kapitel är segare än andra… detta är ur kapitel 29, Torkan
 
 
 
 
”En dag kom Gösta Berling resande vägen fram. Brobyprästen satt vid vägkante, gammal och förfallen. Han satt och plockade på de torra stickorna och lade dem samman i rader och högar, lekande med dem, som om han blivit barn på nytt. Gösta blev bedrövad över hans elände. 
 
‘Vad gör pastorn?’ säger han och hoppar raskt ur åkdonet. 
‘Åh, jag sitter här och plockar. Jag gör just ingenting.’ 
‘Pastorn skulle gå hem och inte sitta här i vägdammet.’ 
‘Det är nog bäst, att jag sitter här i alla fall.’ 
 
Ur Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf, Telegram Klassiker: 2013
 
 
 
 
 
 
 
Fler Smakebitar finns att hitta hos Astrid Terese

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s