Selected poems av e.e.cummings

 

 
Vi satt och pratade om lyrik på jobbet för några veckor sedan – fråga mig inte varför, det hör verkligen inte till vanligheterna. Så sa en kollega, amerikanska egentligen men har bott i Sverige i många år, att hon verkligen älskar att läsa dikter, även om hon inte förstår dem – och nämnde Cummings som ett exempel. (Han stiliserade sitt namn e.e.cummings, med små bokstäver, men nu skriver jag med stor versal ändå för ordningens skull.) 
 
Dels jobbar jag ju på den där att-läsa-listan på Goodreads, som för övrigt absolut inte krymper fast jag har lyckats läsa en del, och där visste jag att en Cummings-samling hade letat sig in. Dels förstår jag precis vad hon menar och lånade genast en samling på biblioteket. Eller ja, i ärlighetens namn fick de gräva upp den ur något magasin, så det tog ett par dagar. 
 
Det är väldigt tät läsning. Särskilt som det inte nödvändigtvis är särskilt begripligt på sina ställen – därför kan jag inte säga att jag har läst varenda en och analyserat. Absolut inte, jag har läst det jag känt för och det är ju så fantastiskt att kunna föras med av språket, även om inte alls är förståeligt. 
 
Min relation till Cummings började med en blogg c:a 2000 – Mo Pie som tyvärr inte skriver där längre. Hon brukade skriva roliga betraktelser om sin holländska mormor, om The Sims – och om poesi, som hon är doktor i – främst Elizabeth Bishop och Cummings. Så jag sökte väl upp lite Cummings och gillade det – och när jag sedan läste Jennifer Weiner och fick ännu mer till livs var jag fast. 
 
Jag ska ge er ett exempel – detta är dikten som en av systrarna i just Weiners In her shoes läser på den andras bröllop: 
 
 
Stiliseringen är också typisk för Cummings, jag älskar det. Denna – kanske min favorit – är också en riktig höjdare (bild lånad från ModernistPoets.com): 
 
 
 
 
Just denna finns att köpa här eller här, men se gärna vad ditt bibliotek har att erbjuda – det finns massor av olika samlingar och jag vågar gissa på att de är, om inte lika, så likvärdiga. 
 
 

0 reaktioner till “Selected poems av e.e.cummings”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s