Smakebit på söndag, 26 november 2017 – A line made by walking av Sara Baume

 
Jag hade nöjet och äran att lyssna på Sara Baume två gånger om på Bokmässan, och höra henne läsa ur sin senaste roman, A line made by walking. Bokens titel kommer från ett konstverk av Richard Long som ser ut som nedan, där konstnären gått fram och tillbaka på en åker någonstans i Wiltshire och sedan förevigat påverkan på naturen. Verket finns numera på Tate Gallery i London. 
 
 

Baumes roman handlat om konstnären Frankie, som halkat lite snett i stadslivet. Hon beslutar sig för att flytta in i sin mormors gamla bungalow som stått tom sedan mormoderns död tre år tidigare, mitt ute på landet, för att läka och ta itu – och förhoppningsvis återfinna fotfästet i konsten och tillvaron. 

 
Jag har börjat läsa den flera gånger sedan jag fick den från bibblan, men inte riktigt fastnat. Nu gav jag mig sjutton på att koncentrera mig och läsa en stund igår kväll och ja, nu är jag faktiskt fast. 
 
 
”There is a bird market. On Peter Street. Every Sunday morning. 
 
I visited it only once, in the earliest days of my year in Dublin. Before I grew accustomed to living in the city and stopped trying to do and find new things. The bird market was set up against the graffitied walls of of a dingy alley between a warehouse and an office block in the city centre. It was a would-be artist’s dream, but I didn’t meet any of my fellow students there. Every stall belonged to a retired bloke from the Liberties and all of the people dawdling and browsing on Peter Street that morning were retired blokes from the Liberties too. 
 
Most of the cages were mounted on the wall and each had bars at the front and a plyboard backdrop painted bright blue, cerulean, a small rectangle of surrogate sky. I can tell a finch from a tit from a sparrow, but that day, I couldn’t identify a single bird, even though each was faintly familiar. 
 
Of all the pets we had as children, my mother never allowed us to keep a bird. ‘A caged gerbil can still run and jump and dig,’ she explained, ‘but a caged bird can’t still fly.'” 
 
Ur A line made by walking av Sara Baume, Houghton Mifflin Harcourt: 2017
 
 
Fler Smakebitar finns hos Astrid Terese! 
 
 
Jag var just på väg ut när jag fick höra om explosionen i Kina. Vi har massor av folk där just nu, såväl på tjänsteresor som boende, så det blev en intensiv timme här med att försöka få tag på folk, skriva informationstexter och sånt. Alla mår bra, och det är ju det viktigaste! 
 
Men nu har jag hunnit bli hungrig, så det får bli lite lunch innan promenad. Det passar egentligen ganska bra, för nu har solen kommit fram och regnet dragit undan. 
 
Ha en riktigt härlig söndag! 

0 reaktioner till “Smakebit på söndag, 26 november 2017 – A line made by walking av Sara Baume”

  1. Det kan få meg til å miste hele leselysten når jeg står fast i en bok. Det kan bli så ille at jeg står fast i flere bøker. Det eneste jeg har funnet ut som hjelper er å lese om igjen en av mine favorittbøker. Og kanskje slutte av noe jeg står fast i. Da blir alt så meget bedre 🙂
    Ha en riktig fin søndag!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s