Veckans topplista v. 45 – Ryssland

 
Johannas deckarhörna skriver: Idag, den 7 november, är det exakt 100 år sedan Oktoberrevolutionen utbröt i Ryssland, och det var då kommunistpartiet med Vladimir Lenin i spetsen kom till makten. Hur kunde då denna händelse äga rum i november? Ryssland använde inte den gregorianska kalendern så som vi i Sverige, och därför stämmer inte alltid datumen. För dem inföll händelsen i oktober månad. Temat för veckans topplista är Ryssland, och det blir intressant att se vilka böcker som dyker upp. Fakta, fiktion eller kanske är det dags att damma av de gamla klassikerna? 
 
För mig blir det en kombination av saker jag läst och saker jag vill läsa… 
 
  1. Jag läste Kriget har inget kvinnligt ansikte av 2015 års nobelpristagare i litteratur, Svetlana Aleksievitj, med en av mina bokcirklar förra året. Fantastisk, skakande, tänkvärd och mycket lärorik. 
  2. Kom mig äntligen för att läsa Brott och straff av Fjodor Dostojevskij i våras – vilken upplevelse! Trodde väl aldrig att jag skulle ta mig igenom den, men jag tyckte verkligen att den var fantastisk. 
  3. I våras läste vi även Mästaren och Margarita med ovan nämnda bokcirkel. Det är Michail Bulgakov som skrivit den och meningarna gick verkligen isär i gruppen, men jag som velat läsa den länge (och även var den som lade fram förslagen på böcker den månaden) älskade den. 
  4. Många pratar just nu om Sergej Lebedev och hans Vid glömskans rand som nyss kommit ut på Natur & Kultur. Jag är otroligt sugen på att läsa den efter att ha läst idel fina kommentarer om den och den ligger på listan i min e-boksapp. 
  5. En annan som ligger på min att-läsa-lista i en annan app är The Family Romanov: murder, rebellion and the fall of Imperial Russia av Candace Fleming. Jag är riktigt kass på rysk historia – vi läste inget ryskt när jag pluggade, där fick jag annars mycket gratishistoria om t.ex USA och UK, men Ryssland eller Sovjetunionen är inte mina vassa områden. Bör alltså läsa denna som någon form av introduktion! 
 
     
 
     

0 reaktioner till “Veckans topplista v. 45 – Ryssland”

  1. Brott och straff har jag funderingar på att läsa om. Plågade mig igenom den i gymnasiet och tyckte den var hemsk, men jag har fått för mig att jag skulle gilla den mer nu 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s