2015: 177 – Den osynlige mannen från Salem av Christoffer Carlsson

Vår huvudperson är Leo Junker. Lite över trettio, avstängd (eller tjänstledig, som han själv föredrar) från sitt arbete som polis, och svårt såld på Sobril. 
 
En natt vaknar han i sin lägenhet av blåljus utanför fönstren. En kvinna har blivit mördad i en säng på härbärget i hans lägenhetshus. Leo klampar in på brottsplatsen fast han absolut inte får, och hittar ett halsband i offrets hand. Ett halsband som han inte har sett på många år. Detta river upp minnen om ungdomen i Salem, om den första kärleken till Julia, och till hennes bror John – eller Grim – som var Leos bästa vän i ungdomen. 
 
Salem var miljonprogram, betong, skinnskallar, trasiga familjer och tristess. Ungdomarna drack öl vid vattentornet. Då och då ramlade någon ner. Skolk, bråk, mobbing och slagsmål. Något av en modern misär, med andra ord. 
 
I nutiden håller någon koll på Leo. Han får sms, någon iakttar honom. Han går till stamstället, han går till psykologen, allt är på något vis övervakat. 
 
Ett femton år gammalt fingeravtryck hittas på smycket och plötsligt basunerar kvällstidningarna ut att en polis är misstänkt för mordet. Leo förstår att det måste vara Grim han behöver få tag på – men han finns ingenstans. Raderad ur alla register. 
 
Berättelsen löper väldigt fint mellan de två tidsepokerna. Jag tyckte oerhört bra om berättelsen om Salemtiden – den är beskriven på ett på ett underligt finstämt sätt trots att det inte är några särskilt varma berättelser. Det är spännande, men inte som deckare brukar vara utan mer… suggestivt, eller haunting kanske, som vi talade om igår. 
 
Jag tyckte väldigt bra om den här romanen. Det är min första av Christoffer Carlsson, men sannerligen inte den sista. Mycket bra. 

En tanke på “2015: 177 – Den osynlige mannen från Salem av Christoffer Carlsson”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s