2015: 152 – Ingen annan är som du av Ann-Helén Laestadius

Dags för del 3 i Ann-Helén Laestadius serie om Agnes – bok 1 heter SMS från Soppero, och bok 2 Hej vacker. En re-cap – Agnes är tretton år i första boken, bor i Solna med sin mamma som är same men har tagit avstånd från ”det samiska”, som de säger, och sin svenska pappa. Hon tänker väl inte så mycket på det där med det samiska – hon åker och hälsar på mormor och morfar och kusin Kristin i Soppero ganska ofta, men det är inte så mycket mer. Men så börjar hon få sms av tjusige renskötaren Henrik uppe i Soppero. De har aldrig träffats, men Henrik har sett bild på Agnes hos Kristin. De börjar sms-flirta så smått och snart blir det dags att ses… I bok 2 spenderar Agnes sex veckor uppe hos mormor och morfar, men det blir inte riktigt som hon tänkt sig. Henriks samiska familj har svårt att acceptera henne, som de inte anser är ”riktig” same… 
 
Och så nu var det dags för bok 3. Henrik har gjort slut, av någon oklar anledning, och Agnes är tillbaks i Solna, och har fått en lillebror, Mattis – som mamma Anna-Sara behandlar på ett mycket mer samiskt vis än hon någonsin gjort med Agnes. Hon har börjat läsa samiska som hemspråk i skolan och där träffar hon Jan-Åke – eller Jåke, som han vill kallas – som också är same i Solna. Det är dags för konfirmation och det stora lägret i Nikkaluokta, där även Henrik kommer att vara med som ungdomsledare. Hur ska detta gå? 
 
Det handlar fortfarande mycket om identitet och om att hitta rätt och hem. Agnes fortsätter att vara duktig och klok, men man kan inte låta bli att undra om hon kommer att få någon tonårsflipp snart… och äntligen börjar vi närma oss en uppnystning av mysteriet med de försvunna knapparna, som snuddats vid i tidigare böcker. 
 
Jag tycker att dessa böckerna är helt fantastiska. I första boken tyckte jag att det var lite väl mycket prat om samiska och Sápmi och så – men jag förstår varför. Jag, som ändå är ganska allmänbildad och kulturintresserad, har oerhört dålig koll på den samiska kulturen och traditionerna där omkring, och lär mig massor genom Laestadius böcker. 

En tanke på “2015: 152 – Ingen annan är som du av Ann-Helén Laestadius”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s