2015: 79 – Kalmars Jägarinnor av Tove Folkesson

Ni vet hur det blir ibland, att en massa saker händer slumpmässigt så att man inte kan låta bli att tänka att det finns en mening med det? Jag hade en sån grej igår – när jag hade kramat Ellen hejdå-och-trevlig-sommar så sa jag något i stil med att ”nu ska vi ta det lugnt och verkligen släppa detta” – då dråsade mitt passerkort i golvet. Som satt fast runt halsen ganska stadigt. 
 
Bekantskapen med Tove Folkesson och Kalmars Jägarinnor var lite på samma väg – först läste jag om boken någonstans, sedan såg jag Folkesson på Babel för ett litet tag sedan och i samma vecka var hon på Stadsbiblioteket och föreläste / uppträdde. Därmed var jag ju tvungen att läsa boken – och så småningom kommer jag även att läsa uppföljaren, Sund
 
Och ja, wow. 
 
Kalmars Jägarinnor är helt olik någon annan tonårsskildring jag har läst. Jägarinnorna är fem tonårstjejer i en småstad – Kalmar, då ja – som i ett rasande tempo håller på att bli vuxna. Typ. 
 
Och under tiden så sysslar de med ganska precis vad de känner för, vare sig det är lagligt eller inte. De bryter sig in i kiosker, super tills ambulansen kommer, dansar på bord och helt enkelt leker sig igenom tonåren. Ingen kan bestämma över KJ! Omslaget är spot on – de sitter minsann bredbent om de har lust. 
 
Kan jag känna igen mig och min gymnasietid? Nej, inte det minsta. Men det gör ingenting. Det är en helt unerbar skildring ändå. Man får ju komma ihåg att vissa saker är symboliska. Jag hyllar inte inbrott eller alkoholförgiftningar, men det känns som om dessa bitarna fungerar som någon sorts drastiska symboler för frigörelse och vuxenhet – fast på ett sätt som bevisar att KJ inte riktigt lärt sig det där med vuxenhet ännu… 
 
Språket är fantastiskt, både vackert och brutalt, och karaktärerna är oerhört välarbetade och känns helt och hållet levande. Underbart. Ser fram emot uppföljaren, som jag tror kommer att vara ganska annorlunda – men med samma berättarröst. Yep! 

En tanke på “2015: 79 – Kalmars Jägarinnor av Tove Folkesson”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s