2014: 148 – SMS från Soppero av Ann-Helén Laestadius

 et är ju något härligt med en bra ungdomsbok alltså. Dessutom så tillfredsställande att läsa ut en bok på ett par timmar 😉

Jag har läst en del om SMS från Soppero de senaste veckorna, vilket är lite konstigt egentligen eftersom den är sju år gammal… men vissa titlar gör ju sådär, poppar upp någonstans… en person skriver om den vilket gör att en massa andra kommer ihåg den – eller som jag, provar att läsa den!

Agnes är tretton år och bor i Solna med sina föräldrar. Hennes mamma kommer ursprungligen ifrån Soppero, en mini-ort i närheten av Kiruna, och där finns fortfarande släkten kvar, bland andra kusinen Kristin. Agnes mamma vill knappt låtsas om att hon egentligen är same, men Agnes själv börjar fundera mer och mer på sin kulturtillhörighet och ”vad” hon själv är för något. Hon hittar några gamla böcker på samiska bland sin mammas saker, och börjar i smyg lära sig språket. Plötsligt en dag får hon ett SMS från Henrik i Soppero – Kristin har visat honom en bild på Agnes och berättat att hon snart kommer på besök. Det lustiga är att han skriver på samiska…

Vissa bitar i boken irriterade mig lite grann ska jag säga – jag har ingenting emot att det är lite orealistiskt i böcker, naturligtvis inte, men det finns inga trettonåringar som säger ”Han ringde och sökte mig”. Till exempel. Sedan blev jag lite galen på hur många gånger orden same och samiska kunde upprepas på en och samma sida… jag förstår naturligtvis att det är temat, men det blev väldigt tjatigt.

Hur som helst så är detta en mycket bra ungdomsbok – dessutom en lärorik sådan. Jag vet jättelite om samernas kultur och så vidare, vilket inte är så konstigt – och det misstänker jag att målgruppen för denna bok i många fall också gör. Jag gillar att lära mig genom skönlitteratur, så att säga, det är ett trevligt sätt att ta in information på!

En tanke på “2014: 148 – SMS från Soppero av Ann-Helén Laestadius”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s