2014: 98 – Den farliga leken av Mari Jungstedt

Jag säger då det – detta kan vara den bästa Mari Jungstedt jag har läst. 
 
Nittonåriga Jenny från Gotland har arbetat som supermodell i ungefär ett år efter att ha blivit upptäckt under en lokal modelltävling när den kände fotografen som hon har ett förhållande med blir brutalt misshandlad när teamet är på en liten halvö utanför Gotland och gör ett reportage. Lite senare har agenturen en julfest där chefen Rikard också blir misshandlad – denna gång till döds. Han har gått till kontoret mitt i festen efter att ha fått ett SMS från fotografens telefon – men han ligger ju nedkyld och sövd på sjukhuset. Dessutom är SMS:et undertecknat av ingen annan än Jenny. 
 
Agnes är ett par år yngre än Jenny och ligger inlagd på ett behandlingshem för anorektiska flickor i Stockholm. Hennes mor och bror är döda och hennes far bor på Gotland där hon, precis som Jenny, är uppvuxen. Hon har arbetat med samma agentur som Jenny – men kraven blev för höga och hon blev svårt ätstörd och är fortfarande mycket sjuk. Hennes dagar går åt till att försöka gömma mat och smygmotionera… som att hoppa jämfota på toaletten. 
 
Knutas och Karin kopplas förstås in på Gotlandsmordet, och när kopplingen upptäckts samarbetar de med sina kollegor i Stockholm. Journalisten Johan är också på bollen – han har nu blivit placerad på Gotland och lever tillsammans med kärleken Emma. 
 
Det är spännande hela vägen igenom – och det tog lite tid innan jag kom på vem mördaren var – fast jag lyckades faktiskt någorlunda tidigt. Kanske jag börjar bli bättre på detta, efter min succé med Eldvittnet? 😉 
 
Jag är väldigt förtjust i Knutas och Karin. De är skickliga utan att vara övermänniskor som Joona Linna, och beskrivningarna av deras privatliv (likaså Johan och Emmas) är inte krystat intvingade såsom det ibland kan vara i deckarna. Jag glömmer aldrig beskrivningen av när Thomas öppnar en flaska fisksås i en av Liza Marklunds böcker. 
 
Så jag rekommenderar denna med hela mitt hjärta. Verkligt bra! Dessutom, en bonus, är det tydligt att researchen är grundligt gjord. Tacklistan inkluderar både modejournalister- och proffs, anorexivårdpersonal, journalister, poliser förstås, hotellpersonal… allt man kan tänka sig. Tio tummar! 

3 reaktioner till “2014: 98 – Den farliga leken av Mari Jungstedt”

  1. Tycker att det är Jungstedts bästa. Gillar särskilt skildringen av den anorektiska tjejen, verkligen bra skrivet. Tycker också om Jungstedts poliser (och journalister). Joona Linna är verkligen en supersnut, det känns inte trovärdigt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s