2014: 80 – Din heder av Martin Svensson

 

Jag hade glömt att Martin Svensson, popsnöret som sjöng Yeah Yeah Wow Wow har skrivit böcker – men det minnet kom ju tillbaks när jag tittade på baksidan till Din heder, en roman om hederskultur. 

 
Av en mer eller mindre konstig slump träffar huvudpersonen Viktor en ung tjej, Meryem, som är av palestinskt- och kurdiskt ursprung. De utvecklar en nära relation, men inte direkt en kärleksdito. Genom Meryem får Viktor erfara hur det ser ut i hennes släkt och familj – och träffa hennes färgstarke och riktigt härlige farbror Mehmet. 
 
Nu blir det tyvärr lite rörigt i skallen på mig av och till. Det dyker upp pojkvänner i olika ordning, Meryem bor på olika ställen, ibland går hon på gymnasiet och ibland på högskolan. Nu är det ju så att jag var jätte-jätte-aptrött när jag läste denna, så det är säkert så att det helt enkelt blev rörigare för mig än det hade behövts vara. 
 
För en gångs skull håller jag med Malou von Sivers, när hon säger ”Läs den här boken, den är viktig”. Och visst är den det. 
 
Detta är ju en roman om hederskultur – men Martin själv har tidigare varit gift med sångerskan Dilba, som är av kurdiskt ursprung, och numera med Fadimes kusin – så nog har han på fötterna vad gäller ämnet. Inte för att jag tror att det förekommit direkt i hans liv, det verkar sannerligen som om han har en god relation till sin svärsläkt, men bara att ha varit i närheten av Fadimes familj och säkerligen många andra med liknande attityd… 
 
Det är inget litterärt mästerverk, det är det inte. Men det är bra och viktigt och jag hoppas att många ser till att läsa den. 

En tanke på “2014: 80 – Din heder av Martin Svensson”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s