2013: 255 – Mordet i prästgården av Agatha Christie

Jag har läst denna förut, på engelska, men kom inte ihåg vem mördaren var så när jag hittade den på loppis så högg jag den. 
Detta är första gången vi möter Miss Marple (eller ja, hon hade visst varit med i ett par noveller som hade publicerats i tidskrifter innan) och de andra invånarna i St Mary Mead. Det är kyrkoherden som sköter berättandet – och det är just i prästgården som mordet begås. Överste Protheroe som även fungerar som kyrkvärd och domare i byn hittas skjuten, liggande över ett skrivbord medan han väntar på att kyrkoherden ska komma och träffa honom för ett möte. 
 
Det finns många som kan tänkas ha skäl att mörda översten. Hans fru, kanske, eller hennes älskare? Eller hans dotter som vill ha ut arvet? Eller en kvinna vars son han dömde till fängelse för tjuvjakt? Han är långt ifrån en omtyckt person i samhället. Kyrkoherden själv hördes yttra vid middagsbordet nyligen att den som skulle mörda Protheroe skulle göra alla en tjänst. 
 
Och plötsligt börjar flera personer, till synes oberoende av varandra, erkänna mordet… vilket driver polisen Slack till vansinne. 
 
Under tiden pågår andra saker i byn. En arkeologisk utgrävning tilldrar sig Dr Stone och hans unga sekreterare Miss Tham. Miss Marples brorson Raymond West kommer på besök och umgås med kyrkoherdens unga fru och hennes systerdotter Dennis. Konstnären Lawrence arbetar i en stuga, och målar av överstens dotter… 
 
Spännande, snabbläst och som vanligt jätteöverraskande – till och med fast jag läst den förut för sisådär fem år sedan… 
 
 
 

En tanke på “2013: 255 – Mordet i prästgården av Agatha Christie”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s