Smakebit på søndag, 18 april 2021 – Dag före röd dag av Maria Frensborg

Idag skiner solen och det har utlovats 16 grader i eftermiddag. Det är inte utan att jag önskar att vi hade planerat fysisk bokcirkel utomhus istället för att sitta vid datorn i eftermiddag, men det ska nog bli bra ändå.

Jag har just börjat på en ny bok, Dag före röd dag av Maria Frensborg, som jag strax ska sätta mig på balkongen med, har jag tänkt. Det är därifrån – alldeles i början – som veckans Smakebit kommer.

Söndagskväll
Himlen brinner i rosa,
ett nästan smaklöst skådespel

Det är en tydlig årstid utanför fönstret. Helena gillar det, att det svänger, och allra bäst som nu i början på mars då våren ligger veckad i väntan på värme. Små knyten av blad, ungt och oanvänt.

Jealous of youth, en rad från en sång bara som hon nynnar ibland. Den handlar om en grånad rektor, inte om henne. Hon gnolar där hon går genom trapphuset efter träningspasset, aningen för starkt kanske, hon vill höras, hon sätter tonerna rätt och rösten bär, särskilt i de lägre regionerna, hon hade kunnat platsa i ett indieband. Men nu ska det låta som om hon tror att hon är ensam.

Jonas har lagat middag, lukten av spiskummin når ända ut i hallen. Han har köpt dyra tulpaner med fransigt grönvita kronblad och lagt fram servetter, hon pussar honom oroligt på kinden.

Firar vi något?

Han ler bara, torkar händerna på förklädet, ställer grytan på korkunderlägget.

Barnen kommer snabbt till bordet när han ropar, nyfikna de också. Vad har Jonas sagt innan hon kom hem? Vet de något mer?

Ur Dag före röd dag av Maria Frensborg, Kaunitz-Olsson: 2021

Fler Smakebitar finns denna vecka hos Flukten fra virkeligheten!

9 reaktioner till “Smakebit på søndag, 18 april 2021 – Dag före röd dag av Maria Frensborg”

Lämna en kommentar