Smakebit på søndag, 7 mars 2021 – Eufori av Elin Cullhed

Det är Vasaloppssöndag och jag hade totalt glömt bort det – men vaknade exakt på minuten till start. Inte riktigt samma sak som vanligt men det var ändå lite kul att se starten förstås.

Veckans Smakebit kommer ur Eufori – en roman om Sylvia Plath av Elin Cullhed. Plath är en av mina favoriter och jag har läst mycket både om och av henne – det är tydligt att hon aldrig slutar att vara aktuell. Senast var det i Tremaynes The Assistant som Plath fick ta en hel del plats, och hon dyker upp lite överallt med jämna mellanrum.

Mjuka, gula oktober, tidpunkten för mitt inträde i världen, och nu skulle jag alltså födas en gång till! Det var känslan jag hade! Det var känslan jag skrev med! Och jag hade en stadig plan i huvudet; än hette den Irland, än hette den London i december, och jag skulle allt ta och besöka huvudstaden för att få reda på hur ödet stod!

Jag gick en runda i trädgården för att samla in allt som skräpade innan Ted blev lämnad av i taxi. Denne svarte son, svartklädd med sorg i ögonen som skulle komma i eftermiddag och samla ihop äpplen att ta med sig till London.

För att titta till barnen.

För att fråga hur jag mådde.

Jävla helveteseld, kallbrand som riste i själen!

Ja, han var på väg hit. Om några timmar skulle han komma.

Ur Eufori: en roman om Sylvia Plath av Elin Cullhed, Wahlström & Widstrand: 2021

Solen strålar över ett ganska blåsigt Göteborg idag, det blir en promenad lite senare men först så skojiga göromål som att hänga tvätt…

Ha en fin söndag och vecka framåt! Fler Smakebitar finns denna vecka hos Flukten fra virkeligheten.

14 reaktioner till “Smakebit på søndag, 7 mars 2021 – Eufori av Elin Cullhed”

  1. Hänga tvätt låter inte så kul. Promenad däremot, det låter mycket bättre 🙂 Och Vasaloppet, det kom jag inte ihåg förrän jag gick in på en nättidning vid nio…

    Gillad av 1 person

  2. Jag har också läst Glaskupan, den enda av henne. Men jag kan inte påstå att jag har något förhållande till henne överhuvudtaget. Tack för vackert skriven smakbit

    Gillad av 1 person

  3. Jag glömde också bort Vasaloppet trots att jag ser åtminstone starten varje år. Nu såg jag inte ens målgången utan satte på radion när det precis var klart. Konstigt år detta! Har inte läst något av Plath!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s