Lucy av Jamaica Kincaid

 Lucy är ännu en bok som stått på min att-läsa-lista i en halv evighet. Ibland undrar jag verkligen varför jag inte bara börjar läsa när jag blir sugen, men samtidigt så står det 1500 böcker på den där listan och den blir inte direkt kortare, så det är förstås inte riktigt genomförbart. Man kan inte alltid ha fler än tre böcker på gång… 😉 
 
Men nu fanns den lämpligt nog som e-bok på Storytel just när jag börjat använda min Reader, så då passade det ju ypperligt med något lagom långt för att få lite känsla för både apparat och text. 
 
Lucy är en ung flicka från Västindien, som får arbete som au pair hos det glänsande paret Lewis och Mariah. De har fyra barn och ”tre välsignelser” – de är vackra, rika och (till synes) lyckliga. Lucy börjar nästan genast märka att det finns sprickor i fasaden, och hon filosoferar kring detta, jämför de rika amerikanerna med det och de hon känner från sitt hemland. I Amerika finns antaganden, i Västindien finns realiteter. 
 
Parallellt med detta växer hon själv upp, kommer i kontakt med sitt eget väsen och sin egen kropp och sexualitet – hon märker, med viss förvåning, att en ny person springer ur henne – hon är ärlig, oförskräckt och mycket insiktsfull. Ingen känner till hennes historia, den historia hon vill slå sig frå ifrån. 
 
En riktig liten godbit, som väcker många tankar och känslor. Läs! Finns att köpa här eller här. Den bokcirklades även i Lundströms bokradio i höstas! 

0 reaktioner till “Lucy av Jamaica Kincaid”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s