Smakebit på söndag, 13 januari 2019 – Middagen av Herman Koch

 
Välkommen till årets första Smakebit! Ja, för förra söndagen glömde jag fullständigt bort det, i all iver att slappa så hårt som möjligt på sista jullediga dagen… nå, jag var på bio och bokcirkel också, så tiden gick! Men nu är jag tillbaka, för jag tycker att detta är så himla trevligt. 
 
Det är tjugondag Knut idag – dansar ni ut julen? Det gör nu inte jag, men både jag och J var ganska chockade när det visade sig att jag kan flossa, vilket torsdagens avsnitt av Sveriges Mästerkock som vi såg när han kom förbi några timmar mellan arbetspass i förmiddags inspirerade. Det är betydligt svårare att göra det på beställning, eller när man ser sig i spegeln… 😉 Kan du flossa? 
 
Nåväl. En annan sak jag kan är ju att läsa, och eftersom jag har hoppat på den roliga utmaningen Månadens språk hos Ugglan & Boken så läser jag en holländsk roman just nu – Middagen av Herman Koch. Började igår kväll och den är mycket lovande hittills. Om jag har förstått det rätt utspelar sig hela romanen under en middag på en finare restaurang i Amsterdam, där huvudpersonen och hans fru dinerar med huvudpersonens bror som är en framstående politiker och dennes hustru. Deras söner är jämngamla och de har gjort något oförlåtligt tillsammans, men det vet vi inte ännu (om vi inte har läst på baksidan). 
 
 
”När jag kom tillbaka från muggen var det framför allt tystnad som rådde runt vårt bord: en spänd tystnad som med en gång talar om att man har missat något avgörande. 
 
Jag har återvänt in till restaurangen tillsammans med skägget, och eftersom han gick före lade jag inte märke till tystnaden förrän jag nästan hunnit ända fram till vårt bord. 
 
Nej förresten, först var det något annat som drog till sig min uppmärksamhet: min hustrus hand som diagonalt över bordduken kramade åt om Babettes. Min bror blickade ned på sin tomma tallrik. 
 
Och det var först när jag sjunkit ned på stolen som det gick upp för mig att Babette satt och grät. En ljudlös gråt, med knappt märkbara små skälvningar vid axlarna oc

 

h en darrande arm – den som Claires hand hölll åt om.” 

 
Ur Middagen av Herman Koch, Lind & Co: 2009
 
 
Denna veckan finns fler Smakebitar hos Astrid Terese
 

0 reaktioner till “Smakebit på söndag, 13 januari 2019 – Middagen av Herman Koch”

  1. Jag säger som Paula: Dagens andra holländare! Bra tips eftersom jag visst inte läst någon. Men är det redan tjugondag Knut? Jösses, jag har haft alldeles för mycket att göra i helgen. Granen står några dagar till här!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s