Smakebit på söndag, 6 maj 2018 – 1793 av Niklas Natt och Dag

 
Denna veckan har gått helt otroligt fort! Jag låg sjuk tre dagar, visserligen, så det kanske är därför. Men visst känns det som om det flyger förbi just nu. Våren verkar ha kommit och jag ska strax göra mig i ordning för att åka på utflykt till Marstrand följt av bokcirkel ikväll, men en snabb Smakebit ska vi väl hinna med först 🙂 
 
Jag lyssnade på Niklas Natt och Dag på Bokmässan förra året och var inte alls beredd på vad han berättade att han höll på att skriva om. Anledningen till detta är att vi som följer Fredrik Backman i många år har hört talas om Niklas Natt och Dag under namnet ”min vän N” och personen som delar kontor med Backman. Där slog mina fördomar alltså in och jag trodde nog att jag hade något åt Backkmanhållet att förvänta mig. När det visade sig att Natt och Dag skrivit en väldigt speciell mordhistoria som utspelar sig i Stockholm i slutet på 1700-talet blev jag såväl förvånad som nyfiken – men det är först nu som den kommit som e-bok som jag kommit mig för att läsa den. Utdraget kommer ifrån del tre, en passage ungefär i mitten av boken. 
 
 
 

”Hon ser dem i samma stund som de ser henne. De väntar bakom en flagnande träfasad. Deras uniformer är blå, utan slag och knäppta upp i halsen och med damasker upp till knäna. Den kortare bär en värja, den långe en påk och en repstump. Den korte röker kritpipa, och hon hör honom svära då överraskningen får honom att knäcka det sköra skaftet mellan fingrarna. Båda två sätter fart efter henne utan ett ord, och Anna Stina dyker in mellan två husväggar. Den trånga glipan smalnar allt mer, men släpper till slut ut henne på en liten gårdsplan. Vid husväggen sitter en lytt gubbe och slöjdar i det sista ljuset och hinner knappt få ur sig ett förvånat utrop innan hon löpt till andra sidan och hoppat över staketet. Gatan bakom är liksom de flesta i kvarteren inte lagd med sten, utan bara ett stråk av dammande jord. Hon tar på måfå till höger och springer allt vad hon kan.” 

 
Ur 1793 av Niklas Natt och Dag, Albert Bonniers Förlag: 2017 
 
 
Fler Smakebitar finns att hitta hos Astrid Terese.
 
 
Nu måste jag sätta fart, men ha en fantastisk söndag! Jag hoppas återkomma med en uppdatering om veckan lite senare… nja, den delen av veckan när jag inte låg med käpp och drack soppa, då 😉 

0 reaktioner till “Smakebit på söndag, 6 maj 2018 – 1793 av Niklas Natt och Dag”

 1. Det historiska perspektivet gör mig sugen på att läsa denna trots att jag annars inte är någon deckarfantast. Tack för smakbiten och ha en skön söndag

  Gilla

 2. Känner ju så klart till den här, den har synts lite överallt de senaste månaderna, men jag kan inte bestämma mig för om jag vill läsa eller ej.

  Gilla

 3. Tack för smakbit. Funderade på att läsa denna, men lär vara en makaber historia, inte säker på att jag klarar av det just nu. Kanske sen. 🙂

  Gilla

 4. Jeg liker veldig godt historisk krim. JEg har lest flere ulike forfattere som skriver på denne måten og har likt det aller meste.
  Ha en riktig fin søndag!

  Gilla

 5. Jeg liker veldig godt historisk krim. JEg har lest flere ulike forfattere som skriver på denne måten og har likt det aller meste.
  Ha en riktig fin søndag!

  Gilla

 6. Jeg liker veldig godt historisk krim. JEg har lest flere ulike forfattere som skriver på denne måten og har likt det aller meste.
  Ha en riktig fin søndag!

  Gilla

 7. Jeg liker veldig godt historisk krim. JEg har lest flere ulike forfattere som skriver på denne måten og har likt det aller meste.
  Ha en riktig fin søndag!

  Gilla

 8. Jeg liker veldig godt historisk krim. JEg har lest flere ulike forfattere som skriver på denne måten og har likt det aller meste.
  Ha en riktig fin søndag!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s