Smakebit på söndag, 29 april 2018 – Still me av Jojo Moyes

 
I år har vi ledigt på valborgsmässoafton på mitt jobb – vilket innebär att idag bara är dag två av fyra lediga dagar på rad. Sedan jobbar vi tre dagar och är lediga två, sedan jobbar vi tre och är lediga fyra igen. Inte mig emot! Timingen är ju onekligen bra nu när det börjar bli något som åtminstone liknar vår… 🙂 Jag vaknade dock med gräsligt ont i halsen idag – det börjar dock bli bättre. Jag har hållit mig frisk hela våren när alla andra har varit mer eller mindre döende i perioder så jag har väl glömt hur det känns… 😉 Tar det lite lugnt här på förmiddagen i alla fall, med poddar, böcker och dagens tidning – så får vi väl se vad dagen har i sitt sköte. 
 
Veckans Smakebit kommer ur Still me av Jojo Moyes, tredje boken om Lou Clark – ni vet, Livet efter dig och Arvet efter dig. Jag läste Arvet efter dig för drygt två år sedan och tyckte tydligen ganska mycket om den men jag kom inte ihåg speciellt mycket av den nu när jag började lyssna på Still me i veckan. Ja, lyssna… för sådana här böcker brukar fungera ganska bra för mig som ljudbok men jag har gått över till e-bok för jag blir fullständigt galen på detta med att härma dialekter. Det var illa i Hur man gör succé på dårhus som jag också lyssnade på i veckan, särskilt då dialekterna var ganska dåligt utförda – det är de inte här, men det är för många. Det är brittiskt, amerikanskt, brittiskt med ”sexig” heshet, australiensiskt och inte minst – polsk brytning. I långa, långa stycken. Jag orkar inte mer. 
 
Nåväl. Det blir faktiskt två Smakebitar idag för jag blev lite road av den andra 🙂 Men först, main-Smakebiten – här har Lou träffat en kille på en tillställning – som är ruskigt lik Will Traynor. 
 
 
 

”Afterwards I was glad that the room was so crowded because when I stumbled sideways into the man next to me he instinctively reached out a hand and, in an instant, several dinner-suited arms were righting me, a sea of faces, smiling, concerned. As I thanked them, apologizing, I saw my mistake. No, not Will – his hair was the same cut and colour, his skin that same caramel hue. But I must have gasped aloud because the man who was not Will said, ‘I’m sorry, did I startle you?’ 

 
‘I – no. No.’ I put my hand to my cheek, my eyes locked on his. ‘You – you just look like someone I know. Knew.’ I felt my face flush, the kind of stain that starts at your chest and floods its way up to your hairline.’ 
 
Ur Still me av Jojo Moyes, Penguin: 2017 
 
Sedan läste jag en annan bit nu på morgonen som fick mig att le – inte för att huvudpersonerna är så himla jobbiga och svartsjuka hela tiden, utan för att jag tror att Lou har rätt här. Jag vet inte hur många pocketböcker jag har gett bort av exakt denna anledning under åren mellan 20 och 30… 😉 Här ringer Lou sin kille Sam som är kvar hemma i England medan hon är i New York och jobbar. Han har just fått en ny ambulansförarpartner och hon har just kommit hem från en fest – där hon, som kuriosa, sprungit på Josh. 
 
 
”‘I might be. A little Did you say you were reading?’ 
‘Yup. A novel.’ 
‘Really? I thought you didn’t read fiction.’ 
‘Oh, Katie got it for me. Insisted I’d enjoy it. I can’t face the endless inquisitions if I keep not reading it.’
‘She’s buying you books?’ I pushed myself upright, my good mood suddenly dissipating.
‘Why? What does buying me a book mean?’ He sounded half amused. 
‘It means she fancies you.’ 
‘It does not.’ 
‘It totally does.’ Alcohol had loosened my inhibitions. I felt the words coming before I could stop them. ‘If women try to make you read something it’s because they fancy you. They want to be in your head. They want to make you think of stuff.’ 
I heard him chuckle. ‘And what if it’s a motorcycle repair manual?’ 
‘Still counts. Because then she’d be trying to show you what a cool, sexy, motorbike-loving kind of chick she is.’
‘Well, this isn’t about motorbikes. It’s some French thing.’ 
 
Ur Still me av Jojo Moyes, Penguin: 2017 
 
 
Fler Smakebitar finns att läsa hos Astrid Terese!
 
Boken finns som ljudbok hos en leverantör nära dig,
om du orkar med bruten polskengelska i elva och en halv timme.
 

0 reaktioner till “Smakebit på söndag, 29 april 2018 – Still me av Jojo Moyes”

  1. Ja. Jag kan nog hålla med om andra smakbiten, inte för att jag har gett bort böcker, men jag har i alla år försökt få vissa att läsa 🙂

    Gilla

  2. Tack för smakbiten. Det där med att läsa dialekter i ljudböcker kan ställa till det. Har lagt ifrån mig ljudböcker där det inte funkat att lyssna.

    Gilla

  3. Jag är lite kluven till den här serien. Jag gillar den, men.. i alla fall har jag läst de två tidigare delarna och känner mig lite sugen, och också INTE sugen, på den här.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s