Smakebit på söndag, 11 mars 2018 – Caraval av Stephanie Garber

 
Vi ska läsa något valfritt övernaturligt till Bokbubblarnas nästa träff om tio dagar. Som ni vet är övernaturligt inte min starkaste gren, men jag har spanat på Caraval av Stephanie Garber ett tag så det kan väl vara dags, då! Hittills är jag inte mäkta imponerad men heller inte avskräckt, så det ska nog gå bra det här. Veckans Smakebit kommer alltså därifrån! 
 
 
 
”Scarletts farmor brukade säga att Caravals värld var direktör Legends stora lekplats. Inte ett ord yttrades utan att han hörde det. Inte så mycket som en viskning undgick honom, inte en skugga passerade obemärkt. Ingen såg någonsin Legend – eller om de gjorde det, visste de inte att det var han – men Legend såg hela Carava. 

Svarlett kunde ha svurit på att hon kände hans blick när hon kom ut i korridoren. Den fanns i lyktorna som tycktes lysa klarare, likt uppspärrade ögon, när hon granskade kuvertet. Det lknade de Legend hade skickat tidigare, krämfärgat och gyllene och mystiskt. 
 
När hon öppnade det föll flera röda rosenblad ner i hennes hand tillsammans med en nyckel. Skirt, grönt glas. Den liknade nyckeln hon hade fått till rummet, men hade siffran fem inristad och var fäst vid ett smalt, svart band och en lapp med ett namn: Donatella Dragna.” 
 
Ur Caraval av Stephanie Garber, B Wahlströms: 2017 
 
 
Fler Smakebitar finns hos Astrid Terese
 
 
En ganska lugn helg här, annars – vilket sitter rätt fint efter en väldigt intensiv – men rolig – vecka. Några bilder, kanske? 
 
 
Som sagt – det är väldigt svårt att fotografera sina egna fötter på ett bra sätt. Men de nya kängorna var med på jobbet i fredags och fick många glada tillrop. Skoskav, säger du? Ja, jo, det går väl sådär. Jag köpte Compeed efter jobbet, så kan vi säga. Det går nog bra 😉 
 
 
Jag gjorde en fantastisk lunchsallad i fredags morse. Rödkål, rödlök, rå broccoli, gul paprika, minimozzarella och valnötter. Och färska champinjoner, icke att förglömma. Tror bara att jag dressade med citronolja och mycket svartpeppar. Den gör vi om. 
 
 
Tack vare dubbel XP i PoGo levlade jag upp mitt på blanka eftermiddagen. Eller ja, jag hade gått från jobbet. Halv fyra var en bra tid tyckte de flesta av oss, efter lite tung brainstorming om ”nya fräscha HR-termer” 😉 
 
     
 
Det är dags att liva upp vårgarderoben och dessa trogna koftor från H&M slår aldrig fel. Dessa två fick följa med mig hem – egentligen blev jag förälskad i en annan, men den fanns bara i XS och det är inte jag. Fortsättning följer… 
 
 
Skulle egentligen bara plocka upp en reserverad bok på bibblan innan Trappa Ner-programmet började, men jag råkade gå genom Dynamoavdelningen och fick syn på nyhetshyllan och ja… det gick som det gick, det där. Placerade mig på Trappscenen och spanade på folk ett slag. 
 
 
Trappa Ner-programmet bestod av uppläsningar av poeten (och konstnären) Hanna Rajs Lundströmpoeten och författaren Kennet KlemetsDavid Väyrynen som jag tyckte mig känna igen såväl till utseende som röst – det visade sig förstås att han varit med i såväl Lundströms som Tankar för dagen och Babel! – han var helt fantastisk och jag har genast reserverat hans Marken på biblioteket – och så till slut den underbara Christine Falkenland, som läste och talade om skrivande och annat. Mycket mysig och inspirerande start på helgen. 
 
 
Jag vaknade såklart tidigt igår, som alltid numera, och gjorde ett gäng minisuffléer till veckan som kommer, nu med rökt lax och broccoli i. Har inte smakat ännu men jag tror att det blir gott! 
 
 
Åkte ner på stan för att göra lite ärenden – det ligger fortfarande lite snö, det gör det – men det var massor av vår i luften. Ganska varmt och soligt och massor av folk ute. Idag snöar det, kan jag meddela. 
 
Här är färgen jag önskade och den fanns på Kungsgatan! Där fanns även en basickjol för 69:- (mest att ha under kortare klänningar) och en träningstop, men de är inte så spännande. 
 
 
Träningstop, säger du? Yes, jag är tillbaks på Friskis! Känns bra. Nu är jag i och för sig pipig i bröstet och lite snorig, så jag får avvakta ett par dagar med att faktiskt komma igång. Men det gör inget, första steget är det viktigaste osv. 
 
 
Igår kväll lagade jag chili med rotfrukter och svarta bönor. Rotfrukterna kom ur en mix i frysen, perfekt. 
 
 
Fick tips om en god kesoröra imorse och kunde inte låta bli att testa till frukost. Otroligt enkelt – det är bara keso, rödlök och en rejäl dos pepparrot samt salt och peppar, men oj vad gott det var. Den ska även vara god som tillbehör till t.ex fisk eller kyckling och det tvivlar jag inte på. Jag åt den till ett par överblivna skivor prosciutto och ett kokt ägg. 
 
 
Fick syn på detta bäddset på Feministbibliotekets Insta och kunde inte låta bli att klicka hem. Ibland ska man följa sina impulser! Jag är väldigt nöjd. 
 
 
Jag älskade Sarah Crossans Vi är en (kan inte fatta att det var så längesen jag läste den!) och blev överlycklig när jag hittade denna i fredags. Har redan sträckläst halva över några baljor kaffe, underbar! Underbar är även denna smoothie som jag fixade till lunch – körsbär, blåbär, mango, lite jordnötssmör och havremjölk med vaniljsmak (osötad). Rackarns alltså! Jordnötssmöret ger såväl mättnad som smak, ju. 
 
Annars, annars? Tja, jag har bokcirkel klockan 17:00 och det räcker nog som aktivitet idag! Hade vaga tankar på att gå och se Tårtgeneralen men mitt tilltänkta sällskap har blivit förkylt, så vi sparar det till nästa söndag. Veckan som kommer är fullspäckad och fantastisk – imorgon är det klassikerprat om Hemsökelsen av Hill House på Stadsbiblioteket, på tisdag Selma-cirkel om Kejsarn av Portugallien, också det på Stadsbiblioteket, på onsdag soppmiddag hemma hos Linda och på torsdag bokbytarkväll och fika med Sofia. Torsdag är dessutom min fikadag på jobbet – jag hade tankar om körsbärspaj, men när jag travade in i fikagången på Ica igår för att komma på något att komplettera eventuell paj med så att jag skulle slippa baka två så hamnade jag framför marängbottnarna. Klart jag ska göra marängtårtor på färdiga bottnar istället! Vispad grädde med lemon curd och så diverse bär och frukt från frysen. Färgglatt, fräscht, gott – och glutenfritt, om någon är lagd åt det hållet. Hurra på den! 

0 reaktioner till “Smakebit på söndag, 11 mars 2018 – Caraval av Stephanie Garber”

    1. Ja, man kan fylla dem med precis vad som helst skulle jag säga! Jag planerar att göra en vegetarisk version med fetaost, oliver och kanske någon strimla soltorkad tomat 🙂

      Gilla

  1. okänd bok för mig. tadk för smakebiten! David Väyrynen fastnade jag omedelbart för också. härlig nedtrappning. men varför måste jag ständigt fylla i mina uppgifter trots att jag varje gång klickar i rutan Kom ihåg mig?

    Gilla

    1. Nej, den var absolut ingenting för mig. Tack för skokomplimangen! Älskar dem också men de är så himla hårda… jag kämpar med att gå in dem 🙂

      Gilla

Lämna en kommentar